Όλες οι κάμερες στραμμένες στις θάλασσες της Λεμεσού (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Τέτοιοι αγώνες και πρωταθλήματα έχουν διοργανωθεί σε πολλές πόλεις του κόσμου και το γεγονός ότι φέτος το παγκόσμιο πρωτάθλημα AIDA της ελεύθερης κατάδυσης λαμβάνει χώρα αυτόν τον μήνα στην Λεμεσό, δεν μπορεί να περνά αδιάφορο. Πάνω από εκατόν πενήντα αθλητές από όλο τον κόσμο, από Τόκιο ως Μαρόκο κι από Φιλανδία ως Λουξεμβούργο, άλλοι τόσοι προπονητές, άλλα τόσα διεθνή ΜΜΕ, κριτές, κοινό, βάρκες, ομάδες ασφάλειας βυθού, δύτες, έχουν κατακλύσει αυτές τις είκοσι (και βάλε) ημέρες την πόλη και διαχέουν σε όλο τον πλανήτη προβολή της πόλης, φέρνοντας ταυτόχρονα μεγάλα έσοδα και διάδραση.

Οι θάλασσες της Λεμεσού αυτές τις ημέρες έχουν γεμίσει βάρκες, φουσκωτά και θαλάσσια ταξί, ο βυθός της πόλης κατακλύζεται από ελεύθερους δύτες, υποβρύχιες και εναέριες κάμερες καταγράφουν τη σπουδαία και μεγάλη αυτή διοργάνωση, σκορπίζοντας σε όλο τον κόσμο εικόνες από την υποθαλάσσια και ακταία ζωή του τόπου.

Οι ομάδες Λεμεσιανών του αθλήματος που δούλεψαν για να έρθει η διοργάνωση AIDA στη Λεμεσό, για να στηθεί, να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα, να διευθετηθεί εξοπλισμός, να φιλοξενήσουν, περιηγήσουν, ψυχαγωγήσουν κάποιες εκατοντάδες κόσμου, να βάλουν από προσωπικό χρόνο και προσφορά βάρκες, καύσιμα, αφίσες, σχοινιά, οριοθετήσεις, προσωπικά μέσα μετακίνησης στο νερό, υποβρύχιους δύτες-φωτογράφους και πόσα άλλα χρειαζονται για τέτοια διεθνή διοργάνωση, είναι ομάδες που δείχνουν τον δρόμο για τις κλίσεις που πρέπει να πάρει η πόλη της Λεμεσού εκμεταλλευόμενη το μεγαλύτερο ατού που έχει με κάθε τρόπο.

Επιβιβαστήκαμε από τις 7.30 το πρωί από την ακτή πλησίον του Crown Plaza hotel, σε μια από τις βάρκες τις οποίες φεύγουν κάθε μισή ώρα για τα ανοικτά της Λεμεσού και μεταφέρουν διαγωνιζόμενους αθλητές, κριτές, δημοσιογράφους, underwater photographers, προπονητές, δύτες ασφάλειας, στο σημείο που λαμβάνει μέρος το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η διοργάνωση δεν είναι καθόλου πρόχειρα στημένη. Αντίθετα βγάζει ασπροπρόσωπους τους επαγγελματίες του αθλήματος στη Λεμεσό και ανταποκρίνεται επάξια σε όλα τα διεθνή αντίστοιχα πρωταθλήματα. Βρεθήκαμε στο σημείο και συναντήσαμε τις υπόλοιπες βάρκες και σκάφη, αγκυροβολήσαμε με τις αποστάσεις που προνοούν τα πρωτόκολλα, δύτες πηγαινοέρχονταν γύρω μας για οδηγίες, ομάδες συντονισμού ανεβοκατέβαζαν τον πήχη βάθους ανάλογα με τον αθλητή και την κατηγορία που συμμετείχε, κριτές και δύτες εξασφάλισης ασφάλειας ενημέρωναν για το βάθος που βρισκόταν ο κάθε διαγωνιζόμενος, η βάρκα των γιατρών με όλα τα απαραίτητα όπως οξυγόνα είχε μάτια δεκατέσσερα, και ένα τεράστιο πανό σηματοδοτούσε το παγκόσμιο πρωτάθλημα κάνοντας σε να αντιληφθείς ότι, κάτι τόσο σπουδαίο είναι αυτή τη στιγμή στη Λεμεσό, βάζοντας pin στον χάρτη των δυτών του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν της επίσημης διάρκειας του παγκόσμιου πρωταθλήματος, οι διοργανωτές της Κύπρου για πολλές ημέρες πριν επανέλαβαν τη διαδικασία αφιερώνοντας άπειρες ώρες μέσα και έξω από το νερό στα ανοικτά της πόλης, συνονίζοντας ανεπίσημους αγώνες και προπονήσεις προετοιμασίας των διεθνών δυτών, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα και το βάρος που έδωσαν σε αυτή τη διοργάνωση.

Το να συναντάς αθλητές για παράδειγμα από τη Φιλανδία και να σου λένε ότι έχουν σχολή ελεύθερης κατάδυσης στη χώρα τους με πολλούς αθλητές και ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το άθλημα ως χόμπι, σε μια χώρα κυρίως παγωμένη με ελάχιστες θάλασσες, όπου τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου κάνουν τα μαθήματα άπνοιας και καταδύονται σε πισίνες, δεν μπορείς παρά να συγκρίνεις και να θες να οραματιστείς τη Λεμεσό της θάλασσας ως πεδίο δόξης λαμπρόν και ως απόλυτα ιδανική για να αξιοποιεί αθλήματα τέτοια, πιο εντατικά, πιο σοβαρά και ενδεχομένως σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και να τα προβάλλει δημιουργώντας brand. Το να συναντάς διεθνείς αθλητικογράφους καταδύσεων που γνωρίζουν και ασχολούνται με κάτι παραπάνω από το ποδόσφαιρο, σε φέρνει σε μια αμηχανία που τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης δεν δίνουν τη βαρύτητα που πρέπει στο σπουδαίο αυτό άθλημα. Το να συναντάς αθλητές που άλλαξαν δύο αεροπλάνα για να έρθουν εδώ, σε προβληματίζει που η Κύπρος δεν είχε όσες συμμετοχές θα ανέμενε κανείς λαμβάνοντας υπόψη ότι μιλούμε για ένα κράτος που οριοθετείται στη θάλασσα.

Η κουλτούρα της θάλασσας πρέπει να γίνει στοιχείο και μέρος μας εάν αρχές και παράγοντες δημιουργήσουν το κλίμα, τις συνθήκες, τις υποδομές και τις δραστηριότητες που θα μας δώσουν την επιλογή της θάλασσας και της εναλλακτικής άθλησης ως στοιχείο ζωής δικό μας.

Τα μεγάλα μας συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν, έφεραν και διοργάνωσαν το εξτραβαγκάντ αυτό γεγονός στην πόλη που μας προσέφερε εμπειρία που ενδεχομένως να μην ξαναζήσουμε. Μας δείχνετε τον δρόμο.